Oszczędzanie na wodzie ma sens
Zdaję sobie sprawę, że wielu ma alergię na słowo "ekologia" lub "ekolodzy". tylko dobrze byłoby zdawać sobie sprawę, że jesteśmy odpowiedzialni za świat w którym żyjemy, i który eksploatujemy.
Istnieje kilka sposobów na oszczędzanie wody, które wcale nie oznaczają wielkich wyrzeczeń. Jednym z najprostszych jest zamontowanie perlatorów na bateriach, które zachowują duże ciśnienie, jednak wody płynie mniej. Można też wybierać prysznic, zamiast wanny.
Woda z kranu - nadaje się do picia?
Pierwszy mit - woda z kranu nie nadaje się do spożywania. A prawda jest taka, że się nadaje - MUSI spełniać określone kryteria i normy, woda z kranu JEST WODĄ PITNĄ. A co ciekawsze - często posiada lepszy skład (więcej minerałów) niż woda z butelki. Co prawda to zależy od regionu naszego kraju, dlatego trzeba sprawdzić skład naszej wody z krany i zrezygnować z picia tej w butelkach.
Drugi mit - woda mineralna to każda woda w butelce. NIESTETY NIE. Większość wody butelkowanej ma zbyt małą ilość minerałów, są to tzw. wody źródlane. Jak pisałam wyżej - czasami woda z kranu ma lepszy skład. Woda mineralna zaczyna się od ok. 800 mg minerałów na litr. Warto sprawdzać etykiety.
O czystości w przemyśle spożywczym
Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.